WeFit WeSports WeTennis WeGolf WeFun
Selecteer een pagina

Gebruikers, experts en de EXO-L

Vele sporters maken al gebruik van de EXO-L Enkelbrace. Echter heeft de EXO-L een veel bredere doelgroep dan alleen sporters. Zo kan de EXO-L bijvoorbeeld ook een belangrijke rol spelen op de werkvloer. De EXO-L is voor iedereen die een enkelverzwikking heeft meegemaakt én voor iedereen die een enkelverzwikking wil voorkomen.

Topsporters

“Ik kan weer vrijuit bewegen en ben niet meer verzwikt sinds het gebruik van EXO-L’s”

Bibiane Schoofs (Wimbledon - Tennis)

“Zelfs met tape verzwikte ik meerdere keren per jaar. De EXO-L voorkomt deze blessures met ook nog eens minder gedoe.”

Bram Cisse (Nederlands 3x3 team - Basketbal)

“Ik ben heel erg blij met mijn EXO-L’s! In het verleden heb ik nog wel eens last van enkelblessures gehad. En zonder de juiste bescherming, ga je daar in het veld toch onbewust rekening mee houden. Door het spelen met mijn EXO-L’s hoef ik mij daar geen zorgen meer over te maken en kan ik gewoon lekker en onbezorgd hockeyen.”

Frédérique Matla (wereldkampioen - hockey)

Experts

“De EXO-L is een natuurlijke anatomische manier van enkelbescherming.”

“De EXO-L ondersteunt je enkel op een natuurlijke anatomische manier, waardoor je enkel wordt beschermd, maar tegelijkertijd je normale bewegingsvrijheid behouden blijft.”

Prof. Dr. Geert-Jan Kleinrensink (Hoogleraar Erasmus MC)

“De EXO-L is een geweldige verbetering voor mensen met zwakke/verzwikkende enkels. Het is een voorbeeld voor de vitaliteit van de fysiotherapiewereld.”

EXO-L heeft in 2014 de KNGF fysiotherapie award gewonnen. De belangrijkste punten van de jury waren: 

 •  Innovatief ontwerp, materiaal en productiewijze
 • Goed getest
 • Geweldige verbetering voor de vele mensen met zwakke/verzwikkende enkels
 • Goede service en begeleiding van (potentiële) gebruikers
 • Voorbeeld voor de vitaliteit van de fysiotherapiewereld

KNGF (Koningklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie)

“De EXO-L heeft niet alleen een preventieve werking, maar kan ook goed gebruikt worden tijdens revalidatie van een inversietrauma.”

“EXO-L beperkt de verzwikbeweging. Het lichaam leert hiermee zeer gericht deze verkeerde beweging te voorkomen, waardoor het de zwikbeweging ook zonder enkelband leert vermijden.”

Dick Zaanen (Fysiotherapeut NVFS - Erasmus MC Rotterdam

“Het ontwerp van de EXO-L Enkelband is een goed voorbeeld van de integratie van ergonomie en hoogstaande productietechnieken.”

Johan Molenbroek (Hoogleraar toegepaste Ergonomie, TU Delft)

Op de werkvloer

Niet alleen tijdens het sporten komen enkelverzwikkingen voor, maar ook op de werkvloer komt dit ongeluk veel voor. Een groot deel van alle verzwikkingen in Nederland vindt op de werkvloer plaats bij zowel indoor-als outdoorwerkzaamheden. Er zijn meerdere oorzaken die leiden tot een enkelverzwikking. Denk hierbij onder andere aan:

 • Ongelijke gronden zoals zand en ballast
 • Hoogteverschillen zoals stoepranden en taluds
 • Vermoeidheid door grote fysieke inspanning
 • Slecht zicht bijvoorbeeld tijdens avondwerkzaamheden
 • Onverwachte bewegingen
 • Concentratievermindering of gerichte concentratie op moeilijke werkzaamheden
 • Onbewuste bewegingen bij automatisme zoals spring-, draai- en keerbewegingen bij bijvoorbeeld het in en uitspringen van een (hef)truck.

Een enkelverzwikking is daarmee een grote oorzaak van verzuim en brengt daarbij hoge kosten voor de werkgever met zich mee. Daarnaast ondervindt de werknemer ook nadelige effecten in de vrije tijd.

Gebruikersonderzoek

Externe enkelband EXO-L voorkomt inversietrauma (Verschoor & Zaanen, 2014)

Sarah Verschoor (fysiotherapeut) en Dick Zaanen (sportfysiotherapeut) hebben ter evaluatie een gebruikersonderzoek van de EXO-L uitgevoerd (2014). De onderzoeksvraag luidde: ‘Hoe wordt het gevoel van stabiliteit en vrijheid van de EXO-L ervaren? Aan het onderzoek hebben 44 proefpersonen deelgenomen, die drie maanden tijdens het sporten de EXO-L hebben gedragen. De sporten die werden beoefend door de proefpersonen waren basketbal, handbal, voetbal, zaalvoetbal, tennis, volleybal, atletiek, squash, hardlopen en floorball. Alle proefpersonen hebben eerder een enkelverzwikking opgelopen.

Resultaten:

 • Stabiliteit: 93% van de proefpersonen vond de EXO-L een stabiel gevoel geven tijdens het sporten. 98% vond dat de EXO-L genoeg vertrouwen geeft om een verzwikking te voorkomen. Geen van de proefpersonen heeft tijdens de onderzoeksperiode een verzwikking opgelopen.
 • Bewegingsvrijheid: 84% van de proefpersonen gaf aan het eens te zijn met de bewering dat de enkel volledig vrij bewogen kon worden en zij ervaarden geen beperkingen tijdens het sporten. 90% gaf aan dit gevoel fijn te vinden, de andere 10% had liever het gevoel van continue steun.
 • Gebruiksgemak: 87% van de proefpersonen vond de EXO-L comfortabel genoeg voor langdurig gebruik. 94% vond het prettig dat de EXO-L buiten de schoen wordt gedragen.
 • Algemeen: Ruim 90% van de proefpersonen heeft na het onderzoek een EXO-L aangeschaft. 95% zou de EXO-L aanraden bij anderen.

Literatuur

Verschoor, S. & Zaanen, D. (2014). Externe enkelband EXO-L voorkomt inversietrauma. Beschikbaar via: https://www.exo-l.com/downloads/EXO-L_Gebruikersonderzoek_2014.pdf. Geraadpleegd op 07/11/19

X